Project Description

Verbouwing souterrain

Creëren leefbare woonkeuken

Heeft u ook een mooi project idee?

Neem contact op

Project informatie

De wens van de opdrachtgever was om een souterrain, welke door de beperkte hoogte als opslag fungeerde, te verbouwen tot een leefbare woonkeuken. Deze wens is uitgewerkt door een eigen architect van de opdrachtgever. Doordat we te maken hadden met een monumentale woning, moesten de details extra in de gaten gehouden worden. Een andere moeilijkheidsgraad van dit project was het laten zakken van de bestaande vloer. We moesten hierbij rekening houden met de funderingsbalken en de grondwaterstand.

Grond- en graafwerkzaamheden voor de fundering

De grond- en graafwerkzaamheden zijn uitgevoerd door Loon-en Verhuurbedrijf J. Houdijk en Kruiswijk. Wegens het opvangen van de bestaande buitengevel is ervoor gekozen om eerst de funderingsbalken én vloer van de uitbouw te storten, waarna vervolgens de vloer aan de binnenzijde is aangebracht. Daarnaast is er rondom de vloer een betonnen kim (verhoogde rand) gestort om een waterdichte kelderbak te realiseren.

Isolatie van spouw en dak

Op deze kim, ter plaatste van de uitbouw, is vervolgens begonnen met het metselwerk. Als binnenspouwblad is gekozen voor kalkzandsteen, als buitenspouwblad voor metselwerk wat is aangebracht door IDH metselwerken. Er is gekozen voor Kingspan K8 spouwisolatie. Dit zorgt voor een hoge isolatiewaarde waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Daarnaast zijn er raam- en deurkozijnen geplaatst in de traditionele stijl. De ramen zijn voorzien van Wiener Sprossen, dit is een alternatief voor kruisroeden en geeft de kozijnen het traditionele uiterlijk terwijl het toch een goede warmte-isolatie biedt.

Voor het dak(terras) is gekozen voor een houten balklaag. Tussen de balken is Rockwool isolatie aangebracht om het boeideel zo laag mogelijk te houden. Hierdoor heeft het boeideel dezelfde afmetingen als de boeidelen die al op de woning zitten. Ook het detail van het overstek is overgenomen van het overstek die de woning al bezit.

Installatie- en loodgieterswerk

Al het installatie- en loodgieterswerk is verricht door Oostrom Installatiebedrijf. De ruimte wordt op twee verschillende manieren verwarmd; door zowel vloerverwarming als verwarmingspanelen onder de grote raamkozijnen. Daarnaast is de gehele cv-installatie verlegd naar een naastgelegen ruimte. Ook is het gehele elektriciteitsnet vervangen en zijn er aansluitingen gemaakt voor bijvoorbeeld de keuken.

Het hekwerk heeft dezelfde diameter als het bestaande hekwerk ter plaatste van het balkon. Ook de bevestiging is hetzelfde.

Stucwerk en afwerking

Het stucwerk is aangebracht door Stucadoorsbedrijf Janmaat. Hierbij zijn de bestaande muren, welke gebogen liepen, recht gestuct. Daarnaast is met het stucwerk rekening gehouden met de afmetingen van de nieuwe keuken. Deze wordt door een keukenleverancier van de opdrachtgever geplaatst. De afwerking zal de opdrachtgever zelf realiseren, evenals het aanbrengen van het gipsplafond.

Project Details

DATUM

juli 25, 2022

CLIENT

Klantnaam

PROJECT TYPE
Aannemer

van Berkel

Project foto’s